Kirurgija roke

V mnogih deželah in tudi v Sloveniji se z obravnavo poškodb in s kirurškim zdravljenjem obolenj rok ukvarjajo plastični kirurgi.

Zaradi svoje funkcije in neprestane izpostavljenosti vplivom okolja, so poškodbe rok pogoste. Enostavne poškodbe se običajno obravnavajo v urgentnih ambulantah. S kompleksnimi in zapletenimi poškodbami (komplicirani zlomi, poškodbe živcev, poškodbe tetiv), predvsem pa z zmanjševanjem njihovih posledic pa se ukvarjamo izključno plastični kirurgi.

Tudi številna obolenja rok se lahko uspešno zdravijo in ozdravijo s primernim kirurškim posegom.

Sindrom zapestnega prehoda

Sindrom zapestnega prehoda (Syndroma canalis carpalis) je eno najpogostejših obolenj roke, ki prizadene približno 3% – 4% ljudi. Simptomi so značilni in se kažejo kot omrtvelost in z mravljinci v prvih treh prstih in polovici četrtega prsta. S stopnjevanjem utesnitve se pojavijo tudi bolečine, najpogosteje pekočega in žarečega karakterja. Značilno je tudi, da so močnejše preko noči.

Vzrok za nastanek utesnitve ni nikoli poklic, so pa težave, ko pride do nastanka obolenja, pri nekaterih opravilih izrazitejše. Kirurško zdravljenje je uspešno v več kot 90% primerov. Odvisno od poklica je po posegu potrebna 4 – 8 tedenska odsotnost z dela. Več informacij najdete na strani Sindrom karpalnega kanala.

Zaskočen prst

Zaskočen prst (Tendovaginitis stenosans) se kaže najprej z občutljivostjo dlanske strani osnovnega sklepa katerega koli prsta, lahko istočasno tudi več prstov. Najpogostejše so težave s palci. Z napredovanjem obolenja pride do preskokov pri gibih členkov, ali do nezmožnosti iztegnitve prsta. Najprej poskušamo težave odpraviti z injiciranjem zdravila v okolico tetive in v začetni del tetivnega kanala. Na ta način uspemo ozdraviti preko 50% primerov. V primeru neuspeha tovrstnega zdravljenja po treh do štirih poskusih, se običajno odločimo za kirurško zdravljenje. Pri operativnem posegu prekinemo in razširimo streho začetnega dela tetivnega kanala.

Dupuytrenovo obolenje

Dupuytrenovo obolenje (Contractura Dupuytren) se kaže z razvojem trakastih kožno podkožnih zatrdlin v dlani, največkrat v predelu četrte in pete dlančnice. Z razvojem obolenja pride do krčenja in nezmožnosti popolne iztegnitve pripadajočih prstov. Pri operativnem posegu odstranimo zadebeljene in spremenjene dele podkožnega tkiva. Včasih je potrebno odstraniti tudi del pripadajoče kože. Operativni poseg je za roko precej agresiven, zato traja rehabilitacija običajno več mesecev. V zadnjih letih obolenje uspešno zdravimo tudi s tehniko presajanja lastnega maščevja.

Rehabilitacija

Rehabilitacija po kirurškem zdravljenju bolezni rok in zdravljenju poškodb je kompleksna in zelo zahtevna. V veliko pomoč na poti do primernega končnega rezultata je vključevanje fizioterapije in delovne terapije v proces rehabilitacije. Rezultat zdravljenja je v veliki meri odvisen tudi od volje in sodelovanja poškodovanca ali bolnika v procesu zdravljenja in rehabilitacije.

Za dodatne informacije o dvigu prsi pokličite na telefon: 02 250 24 00

Naročanje na pregled

Na pregled se lahko naročite po telefonu ali izpolnite spodnji obrazec.

Preverite tudi druge možne lepotne operacije.

Specialisti plastične in rekonstrukcijske kirurgije

prim. Erik Vrabič, dr. med.

specialist plastične, rekonstrukcijske, estetske in splošne kirurgije

>> Preberite več

NAROČANJE NA PREGLED