Nevrologija

Kaj je nevrologija?

Nevrologija je medicinska veda, ki se ukvarja z živčevjem in živčnimi boleznimi. Je starogrškega izvora in pomeni (nevro logos – študij živcev). Zajema bolezni, ki neposredno vplivajo na centralni, periferni in avtonomni živčni sistem, kot tudi stanja, ki posredno povzročajo bolezni npr.:

  • žilne bolezni (možganska kap),
  • diagnostika in zdravljenje epilepsij,
  • degenerativne bolezni (Parkinsonova bolezen, Alzheimerjeva bolezen, amiotrofična lateralna skleroza),
  • ob zdravljenju sindroma odvisnosti od alkohola in ob zdravljenju s cistostatiki (diagnostika toksičnih nevropatij),
  • ob zdravljenju sladkorne bolezni (diagnostika demielinizacijskih nevropatij).

Nevrolog je zdravnik, ki je po študiju medicine (v Republiki Sloveniji traja 6 let) za specializacijo izbral nevrologijo. Po končani specializaciji ima na voljo usmeritev v specifične veje nevrologije.

Storitve nevrologije
Nevrološki pregled
Zdravnik specialist nevrolog, vas bo povprašal o vaših težavah, kakšne so in kako dolgo trajajo, ali je v družini kdo, ki bi imel podobne težave? Pomembno je tudi, da mu poveste kakšna prejšnja obolenja ste imeli in kako ste jih zdravili. Navedite tudi kaj in kako dolgo delate.

Sledi pregled sam, ki ga zdravnik opravi na bolniku, ki je glede na bolezen ustrezno slečen, če je potrebno do spodnjega perila. Pregledamo možganske in periferne živce, ter iščemo znake okvare centralnega oziroma avtonomnega živčevja. Pregled traja dobre pol ure, lahko pa tudi več – do eno uro.

Z anamnezo in pregledom si zdravnik ustvari delovno hipotezo, kaj naj bi bolniku bilo in odredi določene preiskave. Zdravimo lahko simptomatsko – se pravi določene težave, ko pa je diagnoza potrjena, zdravimo vzrok obolenja. V nevrologiji se včasih dogodi, da vzročnega zdravljenja ni.

EMG
Elektromiografija je diagnostična metoda, s katero opredelimo poškodbe ali obolenja perifernih živcev (vključno z živčnimi koreninami oz. motoričnimi celicami perifernih živcev v hrbtenjači) in mišic. Sestoji iz večih testov, trajanje preiskave pa je odvisno od težav – od 20 min do 1h.

Preiskavo usmerja specialist nevrolog, pomaga pa mu nevrofiziološka asistentka.

Električno aktivnost mišic in živcev odjemamo s površinskimi elektrodami ali z igelno elektrodo, ki jo zabodemo v mišico. Pri tem prosimo preiskovanca da delno oziroma močno aktivira mišico. Živce tudi električno dražimo s šibkimi, nenevarnimi električnimi dražljaji, odzive pa spremljamo in ocenjujemo na računalniškem zaslonu. Preiskava je nekoliko boleča.

Na izvid počakate po opravljeni preiskavi.

Specialisti nevrologije

doc. dr. Dušan Butinar, dr. med.