Opornica za artrozo palca – Rizartroza

Opornica za artrozo sedlastega dela palca – Rizartroza

Palec je zaradi svojega položaja in mobilnosti odgovoren za približno 60% normalne funkcije roke. Še posebno je pomemben sedlasti sklep palca, to je sklep med palčevo dlančnico in zapestno kostjo trapecium, ki je močno obremenjen pri vsakodnevnih opravilih in se zaradi tega v njem pogosto začnejo degenerativni procesi. Ti povzročijo obrabo sklepnega hrustanca, vplivajo na čvrstost vezi, pojavijo se kostni izrastki.

Osebe z izraženo rizartrozo opišejo prisotnost bolečine v predelu sedlastega sklepa palca, ki je v začetku izrazitejša pri določenih aktivnostih, kot na primer pisanje, odpiranje kozarca in drugih gibih, ki zahtevajo pritisk na obolelo mesto.

S časoma pride do stalne bolečine, omejene gibljivosti in nestabilnosti v sklepu, kar povzroči težave pri opravljanju vsakdanjih opravil. Pri napredovalih oblika bolezni se sklep delno izpahne, kar se kaže z spremenjenim položajem palca, ki se premakne proti dlani.

Pojavnost rizartroze se povezuje s starostjo, pogosteje pri ženskah v postmenopavznem obdobju.

Diagnoza se potrdi z RTG slikanjem.

Prve stopnje bolezni lahko zdravimo konzervativno, kamor uvrščamo tudi imobilizacijo sedlastega sklepa z opornico za palec. Opornica nudi podporo palcu in zmanjšuje ali odpravlja bolečino. Namešča se jo pri vsakodnevnih opravilih, ki povzročajo bolečino po potrebi lahko preko noči.

V medicinskem centru Ergomed izdelujemo individualne opornice za rizartrozo, preko delovnega naloga. Delovni nalog vam lahko izda vaš osebni zdravnik.

H konzervativnim ukrepom uvrščamo tudi uporabo nesteroidnih antirevmatikov in lokalno aplikacijo kortikosteroidov, ki jo lahko opravite pri nas samoplačniško v ambulanti plastične kirurgije.

V primeru napredovale bolezni in v kolikor konzervativni ukrepi ne pomagajo je možno operativno zdravljenje. 

Naročanje za izdelavo opornice za artrozo palca v Mariboru

Na izdelavo individualno narejene opornice za artrozo palca se lahko naročite v našem Medicinskem centru Ergomed v Mariboru.

Opornice izdelujemo preko delovnega naloga, ki vam ga izda vaš osebni zdravnik.

Po prejemu delovnega naloga, nam ga pošljite po pošti na naslov Ergomed d.o.o., Ulica talcev 25, 2000 Maribor ali ga prinesite osebno. Naročanje po emailu ali telefonu za storitve delovne terapije preko delovnega naloga ni mogoče.

Za dodatne informacije o opornicah, rizartrozi ali naročanju nas lahko pokličete na 02 250 24 01.

opornica za palec - rizatroza

Ostale storitve najdete na strani Delovna terapija, dodatne informacije o ostalih opornicah pa na Opornica za roko.

Delovni terapevti

Metka Slatinek

diplomirana delovna terapevtka

>> Preberi več

NAROČANJE NA PREGLED

SPECIALISTI ZA vaše zdravje