Sindrom karpalnega kanala

V medicinskem centru Ergomed se celostno ukvarjamo s sindromom karpalnega kanala, ki se pravilno slovensko imenuje sindrom zapestnega prehoda, kar zajema:

  • diagnoza: emg preiskava
  • preventiva in zdravljenje: delovna terapija (izdelava opornic in svetovanje)
  • operacija karpalnega kanala
  • terapije po operaciji (po potrebi)

Tukaj boste izvedeli vse o karpalnem kanalu, tako da preverite predel, ki vas zanima.

Kaj je sindrom karpalnega kanala?

Sindrom karpalnega kanala je najpogostejša utesnitvena nevropatija, pri kateri pride do stisnjenja medianega živca, v predelu zapestnega prehoda.

Gre za ozek prehod, ki ga na zgornji strani omejuje osem zapestnih kosti, na spodnji pa prečni zapestni ligament.

Skozi ta prehod poleg omenjenega živca vodi še devet tetiv, ki upogibajo naše prste. Mediani živec oživčuje prve tri prste in polovico prstanca. 

Vzroki za nastanek

Sindrom zapestnega prehoda se pogosteje pojavi pri ženskah srednjih let.

Pogosti vzroki:

  • ponavljajoči enolični gibi zapestja
  • hormonske spremembe med nosečnostjo in po njej
  • spremembe v času menopavze
  • različne bolezni (revmatoidni artritis, sladkorna bolezen, bolezen ščitnice, …)
  • poškodbe zapestja

Kako lahko prepoznamo sindrom karpalnega kanala?

Ljudje pogosto opisujejo mravljinčenje, drevenenje in spremenjen občutek v vseh prstih, razen v mezincu. Mravljinčenje in drevenenje je pogosteje preko noči, kar lahko precej moti spanje. Proti jutru se lahko pojavi otrplost prstov in občutek zatekle roke. Pride do zmanjšane mišične moči in padanja predmetov iz rok.

Pojavijo se težave pri opravljanju določenih aktinovsti, kot npr. kolesarjenje, delo z računalniško miško, gospodinjskih opravilih, pisanje, …

Pri napredovalem sindromu karpalnega kanala lahko pride do oslabljenih mišic palca, kar se kaže kot vdolbina nad palčevo dlančnico.

Diagnozo potrdimo z pomočjo nevrofiziološko preiskavo EMG, ki oceni stopnjo zožitve medianega živca v zapestnem prehodu. Samoplačniško preiskavo EMG lahko opravite pri nas.

Kako zdravimo sindrom karpalnega kanala

Poznamo neoperativno in operativno zdravljenje.

Neoperativno zdravljenje (opornica za karpalni kanal)

K neoperativnemu zdravljenju spada imobilizacija zapestja v nevtralnem položaju s statično opornico, izdelano iz posebnega termoplastičnega materiala. V Ergomedu na delovni terapiji izdelujemo individualne opornice preko delovnega naloga. Delovni nalog izda osebni zdravnik ali zdravnik specialist.

Opornico izdelamo za vsako osebo individualno. Po pridobitvi delovnega naloga se naročite na termin za izdelavo opornice. Na dodeljen termin se z izvidi oglasite v naši ambulanti, kjer vam bomo izdelali opornico. Opornico vam izdalamo neposredno, tako da vam jo oblikujemo po meri vaše roke. Ker je vsaka opornica narejena individualno, je bistveno bolj primerna kot industrijsko izdelana.

Trajanje pomerjanja in izdelave je cca. 1 uro. Vsa navodila za uporabo in nošenje ter ostale nasvete glede lajšanja bolečin prejmete ob obravnavi.

Opornico za karpalni kanal nosimo preko noči. Njen namen je, da je zapestje v ravnem položaju, kar preprečuje dodaten pritisk na zapestje in živec. Opornica preprečuje mravljinčenje, drevenenje in bolečine preko noči, kar olajša spanje.

Poleg nošnje opornice se svetuje redno izvajanje razteznih vaj za zapestje in prste ter izogibanje ponavljajočih se gibov v zapestju skozi daljše obdobje. Na delovni terapiji vam svetujemo tudi glede ergonomskih prilagoditev na delovnem mestu in doma.

Operativno zdravljenje karpalnega kanala

V kolikor neoperativno zdravljenje ni učinkovito ali pride do poslabšanja, se svetuje operativni poseg.

V našem medicinskem centru Ergomed izvajamo samoplačniške operacije karpalnega kanala pod vodstvom priznanega plastičnega kirurga dr. Erika Vrabiča.

Samoplačniška operacija vam omogoča hiter pregled in obravnavo. Več informacij najdete na Operacija karpalnega kanala.

Za dodatne informacije in naročilo nas pokličite na 02 250 24 00 ali nam pišite na email.

sindrom karpalnega kanala

Delovni terapevti

Metka Slatinek

diplomirana delovna terapevtka

>> Preberi več

NAROČANJE NA PREGLED

SPECIALISTI ZA vaše zdravje