Opornica za sprožilni prst – Trigger finger

Sprožilni prst ali stenozantni tenosinovitis je bolezen pri katerem pride do zatikanja prsta ob upogibu pri čemer je prisotna bolečina.

Tetive upogibalke prstov potekajo skozi objemke, ki držijo tetivo ob kosti. Ko pride do vnetja se tetive odebelijo kar uteži njihovo drsenje skozi objemke, pride do zatikanja, kar opazimo kot preskakovanje prsta pri gibanju.

Točen vzrok bolezni ni znan, imajo pa večje tveganje za razvoj sprožilnega prsta ljudje, katerih delo ali hobiji zahtevajo ponavljajoče gibe prstov. Pogosteje se pojavlja pri ženskah in ljudeh s sladkorno boleznijo in revmatoidnim artritisom.

Eden prvih simptomov, ki se pojavi je bolečina pri upogibu in iztegnitvi prsta. Na mestu bolečine se lahko otipa izboklina, ki na pritisk boli. Zjutraj so lahko prsti togi in okorni, preko dneva pa se pri gibanju prsta pojavi zatikanje. Ko bolezen napreduje lahko prizadeti prst ostane skrčen in ga je moč iztegniti s pomočjo druge roke.

Ena izmed možnosti konzervativnega zdravljenja sprožilnega prsta je nameščanje opornice, ki jo individualno izdelamo na delovni terapiji. Z namestitvijo opornice preprečimo, da bi se prst na prizadetem delu med vsakodnevnimi aktivnostmi pokrčil. S tem torej preprečimo preskakovanje in bolečino. Opornico je priporočljivo nameščati 6-10 tednov.

Naročanje za izdelavo opornice za sprožilni prst v Mariboru

Na izdelavo individualno narejene opornice se lahko naročite v našem Medicinskem centru Ergomed v Mariboru.

Opornice izdelujemo preko delovnega naloga, ki vam ga izda vaš osebni zdravnik.

Po prejemu delovnega naloga, nam ga pošljite po pošti na naslov Ergomed d.o.o., Ulica talcev 25, 2000 Maribor ali ga prinesite osebno. Naročanje po emailu ali telefonu za storitve delovne terapije preko delovnega naloga ni mogoče.

Za dodatne informacije o opornicah ali naročanju nas lahko pokličete na 02 250 24 01.

Ostale storitve najdete na strani Delovna terapija, dodatne informacije o ostalih opornicah pa na Opornica za roko.

Delovni terapevti

Metka Slatinek

diplomirana delovna terapevtka

>> Preberi več

NAROČANJE NA PREGLED

SPECIALISTI ZA vaše zdravje