Kožne spremembe

Koža je največji organ telesa in omogoča zaščito notranjosti telesa pred zunanjimi vplivi. Njena površina je neprestano izpostavljena številnim zunanjim vplivom, ki so najpomembnejši vzrok za nastanek različnih in številnih kožnih sprememb.

Starejši je posameznik več sprememb je pričakovati.

Večina sprememb na koži je na srečo nenevarnih, zato njihovo odstranjevanje ni potrebno. Odstranjujemo jih v primerih, ko so za posameznika estetsko moteče, ali ko zaradi lokalizacije povzročajo pogoste težave, se pogosto ranijo ali zaradi mehanskega draženja povzročajo vnetne spremembe kože. Dodatne informacije najdete na Odstranjevanje znamenj.

Odvisno od tipa spremembe kože jih odstranjujemo na več načinov:

  • laserska ali električna ablacija,
  • zamrzovanje (krioterapija),
  • s pomočjo keratinolitičnih sredstev,
  • kirurška ablacija,
  • izrezanje.

Kožne spremembe, ki jih s kliničnim pregledom ali drugimi metodami (dermatoskopija) ne moremo jasno opredeliti in tiste, ki so sumljive ali kažejo jasne klinične znake nevarne (maligne, rakaste) spremembe kože, je potrebno odstraniti kirurško in histološko pregledati.

Glede na izvid histološke preiskave lahko zdravljenje zaključimo, ali pa izvršimo še nadaljnje potrebne kirurške in druge ukrepe.

Kirurško zdravljenje kožnih sprememb je izključno domena plastičnega kirurga. Pogosto jih odstranjujemo s predela obraza in mnogokrat je zaradi njihove velikosti po odstranitvi potrebna ustrezna rekonstrukcija nastale vrzeli, da so estetske in funkcionalne posledice čim manjše.

Pri odkrivanju nevarnih sprememb kože je pomembno samoopazovanje obstoječih in novo nastalih sprememb.

Morebitne spremembe velikosti, oblike, barve, pojavljanje neenakomernega obarvanja, pojavljanje tipnih zatrdlin v spremembi, nejasna meja proti koži v okolici, razjeda površine, ki ne zaceli, ranljivost na običajne vsakodnevne dražljaje (brisanje z obrisačo, draženje oblačil) so lahko znak, da gre za sumljivo, ali nevarno spremembo. V takem primeru je priporočljivo opraviti posvet pri osebnem zdravniku.

Za dodatne informacije o kožnih spremembah pokličite na telefon: 02 250 24 00, kjer se lahko naročite na pregled in/ali kirurško odstranitev.

Naročanje na pregled

Na pregled se lahko naročite po telefonu ali izpolnite spodnji obrazec.

Preverite tudi druge možne lepotne operacije.

Specialisti plastične in rekonstrukcijske kirurgije

prim. Erik Vrabič, dr. med.

specialist plastične, rekonstrukcijske, estetske in splošne kirurgije

>> Preberite več

NAROČANJE NA PREGLED