Rekonstrukcija dojke

Skozi vso zgodovino človeštva predstavljajo dojke pomemben simbol lepote ženskega telesa, ženskosti, materinstva in spolnega poželenja. Izguba celotne ali dela dojke, predstavlja za žensko funkcionalno in estetsko motnjo, zato prihaja pri njih do podobnih reakcij in zaskrbljenosti, kot pri osebah, ki izgubijo ud ali drug pomemben del telesa.

Rekonstrukcija dojke povrne ženskemu telesu ponovno celovito podobo in marsikateri bolnici potrebno samozavest potrebno za premagovanje vsakodnevnih življenjskih ovir.

Poznamo dva osnovna načina rekonstrukcije; rekonstrukcija s prsnimi vsadki in rekonstrukcija z lastnim tkivom. Vsaka metoda ima svoje prednosti in pomanjkljivosti.

Za vsako posameznico je potrebno izbrati optimalno metodo glede na obstoječe telesne značilnosti, morebitne pridružene bolezni ter na njene želje in pričakovanja.

Rekonstrukcija dojke z implantati

Rekonstrukcija z implantati je enostavnejša in hitrejša, običajno pa sta do dokončne rekonstrukcije potrebna dva posega. Pri prvem vstavimo pod prsno mišico začasni implantat, katerega volumen po operaciji postopno povečujemo, z dodajanjem fiziološke raztopine. Ko po nekaj mesecih dosežemo ustrezno velikost in je koža dovolj raztegnjena, ga zamenjamo s stalnim prsnim vsadkom. Uporabljamo enake vsadke kot pri estetskih povečanjih dojk.

Rekonstruirana dojka je napram zdravi dojki v mnogih primerih manj simetrična po obliki, velikosti in položaju, kot pri rekonstrukciji z lastnim tkivom. Velika prednost tovrstne rekonstrukcije je, da ne pušča dodatnih brazgotin in sprememb na drugih delih telesa.

Rekonstrukcija dojke z lastnim tkivom

Rekonstrukcijo z lastnim tkivom pa opravimo s prenosom kože in maščevja, včasih tudi dela ali celotne mišice. Najpogosteje uporabimo tkivo s spodnjega dela trebuha. Dojka, rekonstruirana z lastnim tkivom, je običajno bolj simetrična zdravi dojki. Operativni poseg je dolgotrajnejši, največkrat je potrebna mikrokiruška tehnika, zato lahko takšne posege opravlja le usposobljena ekipa. Na delu telesa, kjer odvzamemo tkivo ostane trajno vidna brazgotina.

Že nekaj let se rekonstrukcija dojke opravlja tudi s prenosom maščobnih presadkov. Presadke odvzamemo z enakim postopkom, kot opravljamo liposukcijo. Odvzeto tkivo se nato z različnimi tehnikami prečisti in vbrizga s posebno tehniko v področje manjkajoče dojke. Za rekonstrukcijo primerno velike dojke je običajno potrebno poseg ponoviti še dva do tri krat.

Še boljši rezultat dosežemo, če bolnica dva do tri tedne pred posegom uporablja sistem BRAVA za raztezanje kože in podkožja na mestu rekonstrukcije. Velika prednost tovrstne rekonstrukcije je, da dosežemo dobro simetrijo z zdravo dojko, poseg pa ne povzroča dodatnih brazgotin na drugih delih telesa.

Večina bolnic je z rekonstruirano dojko zadovoljna, seveda pa morajo biti pričakovanja realna in potrebno se je zavedati, da rekonstruirana dojka nikoli ne more biti identična tisti, ki je bila odstranjena.

Za dodatne informacije o rekonstrukciji dojke pokličite na telefon: 02 250 24 00

Naročanje na pregled

Na pregled se lahko naročite po telefonu ali izpolnite spodnji obrazec.

Preverite tudi druge možne lepotne operacije.

Specialisti plastične in rekonstrukcijske kirurgije

prim. Erik Vrabič, dr. med.

specialist plastične, rekonstrukcijske, estetske in splošne kirurgije

>> Preberite več

NAROČANJE NA PREGLED