Zdravljenje opeklin in njihovih posledic

Opekline predstavljajo eno najtežjih oblik poškodb in s tem velik medicinski in psihosocialni problem. V Sloveniji zavzemajo približno 4% vseh poškodb in so v zadnjih desetletjih in letih v upadanju. Gre za raznoliko skupino poškodb, glede na vzrok ter čas in jakost delovanja povzročitelja. Pogosto zapustijo hude trajne funkcionalne in estetske motnje.

Zdravljenje in rehabilitacijo obsežnih opeklin izvajajo opeklinski centri, saj predstavljata izjemno zahteven in dolgotrajen proces, ki zahteva veliko truda, tako s strani poškodovanca kot tudi tistih, ki zdravijo in obravnavajo poškodovance z opeklinsko poškodbo. Potrebno je dobro in tesno sodelovanje strokovnjakov iz različnih področij medicine.

Poleg plastičnega kirurga sodelujejo pri obravnavi težje opečenih še anesteziologi, strokovnjaki za intenzivno medicino, internisti in mnogi drugi. Nega opečenih bolnikov je zelo zahtevna in dolgotrajna, zato zahteva veliko truda in naporov od službe zdravstvene nege.

V fazi rehabilitacije je izrednega pomena prispevek fiziatrov, fizioterapevtov in delovnih terapevtov. Pri ponovnem vključevanju v delovno in socialno okolje je pogosto potrebna pomoč psihiatrov, psihologov in svojcev.

Zmanjševanje posledic opeklin kot so brazgotine, deformacije, kontrakture sklepov je izključna domena plastičnega kirurga. Običajno se korektivni posegi pričnejo izvajati več mesecev po zaključenem zdravljenju opekline. Pogosto je končni rezultat dosežen šele po več kirurških posegih.

Za dodatne informacije o zdravljenju opeklin pokličite na telefon: 02 250 24 00

Naročanje na pregled

Na pregled se lahko naročite po telefonu ali izpolnite spodnji obrazec.

Preverite tudi druge možne lepotne operacije.

Specialisti plastične in rekonstrukcijske kirurgije

prim. Erik Vrabič, dr. med.

specialist plastične, rekonstrukcijske, estetske in splošne kirurgije

>> Preberite več

NAROČANJE NA PREGLED